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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
14/10/2015 |
Data da última atualização: |
03/12/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
JESUS, D. R.; BARBOSA, L. N.; PRANDO, T. B. L.; MARTINS, L. F.; GASPAROTTO, F.; GUEDES, K. M. R.; DRAGUNSKI, D. C.; LOURENÇO, E. L. B.; DALSENTER, P. R.; GASPAROTTO JUNIOR, A. |
Afiliação: |
DOUGLAS ROSSI JESUS, UNIPAR - Universidade Paranaense; LORENA NERIS BARBOSA, UFPR; THIAGO BRUNO LIMA PRANDO, UNIPAR; LEONARDO FRANCO MARTINS, UNIPAR; FRANCIELLI GASPAROTTO, CESUMAR; KARLA MORAES ROCHA GUEDES, CPAP; DOUGLAS CARDOSO DRAGUNSKI, UNIPAR; EMERSON LUIZ BOTELHO LOURENÇO, UNIPAR; PAULO ROBERTO DALSENTER, UFPR; ARQUIMEDES GASPAROTTO JUNIOR, UFGD. |
Título: |
Ninety-day oral toxicity assessment of an alternative biopolymer for controlled release drug delivery systems obtained from cassava starch acetate. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015. |
DOI: |
10.1155/2015/390416 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The large consumption of biodegradable films from cassava starch acetate (FCSA) as ingredients in food and pharmaceutical products requires the assessment of the possible toxicity of these products. The aim of this study was to investigate the toxicity of biodegradable film from cassava starch acetate after oral exposure of Wistar rats for 90 days. The amount of food consumed and the body weight were weekly monitored. Blood and urine samples were obtained for the assessment of serum parameters and renal function. Histopathological analyses in target organs were also performed. No evidence of clinical toxicity in hematological, biochemical, or renal parameters in the FCSA-treated animals was found. In addition, relative organ weight and histopathological evaluations did not differ between groups treated with FCSA and control. Data obtained suggest that the subchronic exposure to FCSA does not cause obvious signs of toxicity inWistar rats, indicating possible safety of this biofilm. |
Palavras-Chave: |
Biodegradable films; Degradable products; FCSA. |
Thesagro: |
Mandioca; Manihot Esculenta; Tóxico. |
Thesaurus Nal: |
Biodegradation. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/134837/1/Ninety-Day-Oral-Toxicity-Assessment-of-an-Alternative.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
01/12/2011 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S. |
Afiliação: |
UMBERTO ALMEIDA CAMARGO, CNPUV; JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV. |
Título: |
Cultivares de videira. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: SILVEIRA, S. V. da; MONTEIRO, R. (Ed.). Implantação e manejo de vinhedos de base ecológica. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. |
Páginas: |
p. 31-44. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 75). |
ISSN: |
1516-8107 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Existem, no mundo, milhares de variedades de uvas; as principais pertencem à espécie Vitis vinifera, usadas na elaboração de vinhos finos, e às espécies V. /abrusca e V. bourquina, usadas na elaboração devinhos de mesa e sucos de uva (REISCH; PRATT, 1996). |
Palavras-Chave: |
Brasil; Melhoramento genético; Porta-enxerto; Variedade híbrida; Variedade tradicional. |
Thesagro: |
Uva; Variedade; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/908147/1/13482.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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